Kineziterapija

Za kineziterapiju se neretko i danas kaže da je “kraljica” fizikalne medicine, i u vreme novih savremenih metoda koje koriste razna tehničko-tehnološka dostignuća.

Kineziterapija koristi pokret kao metod lečenja, koji mora biti strogo doziran kako bi doveo do izlečenja ili poboljšanja stanja i kako ne bi proizveo negativne posledice.

Zbog toga je za sprovođenje i uspešnost vežbi potreban nadzor i stručna pomoć kvalifikovanih terapeuta, a terapija je najefikasnija kada se sprovodi individualno.

Povećanje mišićne snage i pokretljivosti zglobova, poboljšanje koordinacije i ravnoteže, korekcija položaja tela i deformiteta, smanjenje bola ali i poboljšanje rada disajnih organa kao i nervnog sistema i varenja, sve su to blagodeti kineziterapije ako se sprovodi na pravilan i kontrolisan način.

Preporučuje se onima koji se oporavljaju od operacija i sportskih povreda, uganuća i iščašenja, problema sa kičmom i pravilnim držanjem, a može se raditi i sa decom i bebama kod kojih se njome podstiče pravilan razvoj i ispravljaju deformiteti.

Za kineziterapiju kažu da ljudskom organizmu može da “udahne život” pa je svakako bolje ne čekati da dođe do oboljenja jer se ona može sprovoditi i preventivno. Odlična je prevencija osteoporozi, jača imunitet, a utiče i na bolje raspoloženje i psihičko zdravlje.

Ovako nešto ne čudi, jer stručnjaci za ovu oblast kažu da nas upravo kineziterapija uči kako da slušamo svoje telo, a da pritom, i ono nauči da sluša nas.

U ordinaciji Longa Vita PS kineziterapija se sprovodi individualno, u zavisnosti od opšteg stanja organizma.

Kineziterapijskom tretmanu pristupa kroz nekoliko celina:

Rehabilitacija – u koji se uključuju svi pacijenti sa

  • Ortopedskim problemima (iščašenja, uganuća zglobova, problemi sa meniskusom, prelomi, pre- i post-operativna rehabilitacija, sportske povrede…) s ciljem da se ojača oslabljena muskulatura, poveća obim pokreta, smanji bol, vrati normalan hod, prevenira kontraktura.
  • Reumatološkim problemima (degenerativni i vanzglobni reumatizam, artroze kuka i kolena, cervikalni i lumbalni sindrom), sa ciljem da se smanji bol, očuva i poboljša funkcija kičmenog stuba, zglobova i snaga mišića.

Korektivne vežbe

Vežbe za skoliozu, kifozu i lordozu kičmenog stuba, vežbe za ravna stopala, “X” i “O” noge, vežbe za uspostavljanje pravilnog držanja tela kod dece i odraslih, vežbe disanja i relaksacije.

Dečja rehabilitacija - rad sa decom i bebama

Vežbe za pravilan psihomotorni razvoj, korekciju hipertonusa, hipotonusa, vežbe za korekciju tortikolisa,vežbe za deformitete stopala.